Beste Leden van VNF-Apeldoorn,

Afgelopen 20 maart om 22:58 uur begon in Nederland de lente. Dit is maar een moment. Voor mij zijn echter meer ingrediënten nodig voor het echte voorjaarsgevoel: warmte, kleur, geuren en geluiden.

Elk jaar komen boerenzwaluwen broeden in de stallen bij mijn huis. En elk jaar verschijnen ze op exact dezelfde dag. Ook dit jaar zullen ze op 10 april weer kwetterend hun broedplek komen inspecteren. Ze zijn wel eens luid verontschuldigend een dag te laat aangekomen, “sorry, sorry, we hadden de wind tegen”, maar doorgaans kun je ervan op aan dat ze punctueel zijn.

Ook zijn inmiddels de spreeuwen terug. Ik weet het, dit klinkt misschien wat raar. Een spreeuw lijkt een standvogel die je het hele jaar overal kunt zien, maar schijn bedriegt. Een spreeuw is een trekvogel. De spreeuwen die wij hier ’s zomers zien, zitten ’s winters zuidelijker en onze winterspreeuwen bevinden zich ’s zomers noordelijker.

Spreeuwen zijn goed in imiteren en de spreeuwen die in de zomer naar Hoenderloo komen nemen geluiden mee uit andere gebieden. Geluiden die hier in het bos eigenlijk niet thuishoren, maar door mij worden geassocieerd met de lente. Ik kan dan vanaf de nok van mijn huis het aanzwellende geluid van een wulp of de roep van een grutto horen.
Deze geluiden, het feit dat alles om me heen weer begint te groeien en te bloeien maken dat er geen twijfel mogelijk is: het is lente !!

Niemand blijft binnen. Erop uit is het devies! Foto’s maken!

Nieuwsbrief april 2019

Namens het bestuur,
Henri van Vliet (Voorzitter)