Beste VNF-A leden,

De dagen worden weer korter en de nachten kouder. Voor veel natuurfotografen is nu de mooie tijd van nevelige zonsopkomsten en burlende herten weer aangebroken. Je kunt ervoor kiezen aan te schuiven langs de wildbaan in het Nationaal Park of bij het laatste licht en uitkijkend over het Reemsterveld de edelherten als silhouet te vereeuwigen.

Genieten natuurlijk maar het zal niet meevallen in deze populaire setting bijzondere of onderscheidende foto’s te maken. Je kunt daarvoor misschien beter de meute proberen te vermijden en je eigen plan trekken. Sowieso is het voor het maken van echt bijzondere beelden soms een voorwaarde dat je niet dat doet wat iedere andere fotograaf al heeft gedaan. Als iedereen naar rechts gaat is het misschien niet onverstandig eens naar links te gaan. Als iedereen vertrekt is nog even blijven staan al dikwijls lonend gebleken. Iedereen is verschillend, wat jou een goede keus lijkt kan iemand anders als dom beschouwen. Je zult dus een beetje eigenwijs moeten zijn.

Gelukkig hebben we binnen VNF-Apeldoorn geen gebrek aan eigenwijze mensen. Of moet ik misschien zeggen: mensen met een sterke persoonlijkheid en eigen wil?
Juist deze eigenwijze mensen kunnen bijzondere dingen bereiken. Toen Henry Ford zijn eerste auto ontwikkelde waren er ook veel mensen die hem eigenwijs en dom vonden. Toch bleek later dat hij de juiste weg was ingeslagen.

Soms moet je een beetje schijt hebben aan wat anderen denken. Van goede natuurfotografen wordt vaak gezegd dat ze zoveel geduld hebben maar ik vermoed dat ze gewoon te eigenwijs zijn om op te geven.
Er is een verschil tussen vervelende koppigheid en leuke eigenwijsheid. Ga op zoek naar die balans.
Aan de ene kant moet je zorgen dat je andere mensen niet te veel tegen je in het harnas jaagt, zeker de mensen die belangrijk voor je zijn. Aan de andere kant moet je je eigenwijsheid ook zeker niet opgeven voor volgzaamheid. Wees blij dat je eigenwijs bent, je hoeft niet altijd alles hetzelfde te doen als anderen. Kies je eigen weg.

Namens het bestuur,

Henri van Vliet (Voorzitter)

2020-10-01 Nieuwsbrief